Cele mai populare clone ale jocului de Scrabble

Scrabble este unul dintre cele mai copiate jocuri de societate din lume. Unele dintre clonele sale sunt copii aproape unu la unu, păstrând toate caracteristicile originalului. Altele diferă atât de mult, încât unii jucători nici măcar nu sunt conștienți de inspirația din jocul de societate creat de Alfred Butts cu ani în urmă.

În 1931, Alfred Butts a proiectat Scrabble ca un joc care sintetizează cele mai bune caracteristici ale tuturor jocurilor de cuvinte create înainte de acesta. Și, așa cum puteți vedea atâția ani mai târziu, a făcut-o foarte bine. Acesta este motivul pentru care dezvoltatorii multor jocuri similare încearcă să ia exemplu de la el. Unii dintre dezvoltatori creează falsuri aproape de pragul încălcării drepturilor de autor, în timp ce alții se inspiră într-o mică măsură din Scrabble-ul original, culegând cele mai bune elemente ale jocului, dar adăugând și altele noi care modernizează jocul, îl îmbogățesc cu elemente mai mari de aleatoriu, complot sau … introducerea microplăților. Da, multe dintre clonele Scrabble produse în prezent nu se concentrează pe modelul open source, cum ar fi Literaki, ci pe plăți directe sau indirecte. Desigur, nu este nimic în neregulă cu asta, atâta timp cât jocurile sunt cel puțin decente. Este mai rău dacă producțiile sunt pur și simplu slabe și nu oferă o plăcere comparabilă cu cea a jocului de Scrabble tradițional. Cele din lista de mai jos sunt cu siguranță jocuri de înaltă calitate, care nu numai că se pot apropia de legendă, pot chiar concura cu ea. O mare parte din acestea pot fi găsite pe Internet în versiunea electronică, iar unele sunt aplicații mobile. Prin urmare, poți avea Scrabble întotdeauna la îndemână, la propriu.

Words of Wonder

Gradul de rudenie cu Scrabble: verișor

Limbi: engleză, franceză, italiană, germană și spaniolă

Tipul jocului: aplicație mobilă

În Words of Wonder există microplăți, dar nu sunt necesare pentru a începe jocul. Există 600 de niveluri provocatoare care îi așteaptă pe jucători, timp în care vor trebui să caute cuvinte pe tablă. Aplicația poate fi combinată cu contul de Facebook și îți poți provoca prietenii. Elementul tactic este foarte important aici. Cu toate acestea, nu este un joc în care vei deveni imediat campion – la fel ca în multe aplicații similare, și aici este pur și simplu nevoie de mult timp pentru a atinge nivelul avansat chiar dacă îndeplinești toate sarcinile la 100%.

Literaki

Gradul de rudenie cu Scrabble: copilul nelegitim

Limbi: poloneză, engleză

Tipul jocului: browser

La început, Literaki, cunoscut sub numele de Szkrable, a intrat în conflict cu proprietarul mărcii Scrabble. Pentru a evita acest conflict, creatorii au modificat ușor formula și au lansat versiunea pregătită disponibilă sub o licență gratuită. Astfel, nu doar că poți juca Literaki gratuit, dar poți citi și codul sursă, îl poți folosi pentru propriile producții și îl poți modifica. Jocul a adunat mii de fani pe kurniku.pl. Aici se organizează competiții, campionate, jucătorii se întâlnesc și față în față. Este una dintre cele mai rezistente comunități de jocuri de cuvinte nu doar din Polonia, ci și din întreaga lume.

Snippets

Gradul de rudenie cu Scrabble: rudă îndepărtată

Limbi: engleza

Tipul jocului: joc de masă tradițional

Snippets este un joc inspirat foarte puțin din jocul de Scrabble. Cu toate acestea, în 2017 a fost recunoscut de una dintre asociațiile de jocuri de masă drept descoperirea anului. Snippets înseamnă grupuri scurte de litere. Sarcina jucătorilor este să identifice și să scrie toate cuvintele care le conțin.  Spre exemplu, în cazul grupului „ent ”, acestea ar putea fi „lent” , „cent” , „agent” , „atent”, „centru” etc. Punctele sunt acordate celor care reușesc să scrie cele mai mult cuvinte în decurs de 60 de secunde. Simplu, nu? Și palpitant pe deasupra! 

Dabble

Gradul de rudenie cu Scrabble: descendent

Limbi: engleză

Tipul jocului: joc de masă tradițional

Dabble poate fi jucat în doi până la cinci jucători. Ei concurează creând cuvinte din două până la șase litere. Pentru a câștiga, trebuie să creeze toate cele cinci variante – una cu două litere, două cu trei litere, trei cu patru litere și așa mai departe. Au cinci minute pentru a face acest lucru. Jocul folosește piese foarte asemănătoare cu cele utilizate în Scrabble, dar scorul este diferit. Numărul de litere individuale este, de asemenea, diferit. Plăcerea jocului este cu siguranță similară!

Słowotok ( Big Boggle)

Gradul de rudenie cu Scrabble: frați mai mici

Limbi: engleză, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, rusă, germană, portugheză

Tipul jocului: browser, aplicație mobilă

În acest joc, sarcina jucătorului este de a găsi cuvântul cel mai bine punctat (care de obicei corespunde cu cel mai lung cuvânt) pe o tablă de 5×5 , întotdeauna umplută cu piese cu litere individuale. Poți aranja cuvintele în diagonală, sunt chiar mai bine punctate. Jucătorii joacă alternativ, până când limita stabilită la începutul jocului este epuizată sau timpul expiră. Jocul are, de asemenea, mai multe variante – în unele dintre ele jucătorii concurează pe aceeași tablă, căutând cât mai multe cuvinte posibil, iar în altele tabla este mai mică (4×4 sau chiar 3×3).